FAQ warmtepompconcepten
Warmtepompconcepten
1/ Kan een warmtepomp ook sanitair warm water maken? keyboard_arrow_down
Ja! Er is de compacte oplossing met een geïntegreerde boiler van 180 liter en de iets minder compacte oplossing met een externe boiler van 300 liter of meer, indien meer sanitair comfort vereist is. Externe boilers hebben steeds een A+-label
2/ Kan een warmtepomp mijn huis ook afkoelen tijdens de warme zomermaanden? keyboard_arrow_down
Ja, een warmtepomp zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat! Via de vloerverwarming kan je woning zowel verwarmd als gekoeld worden. Om te koelen stroomt er water van 18° C door de buizen en daarmee win je al snel 4 à 5° C t.o.v. de buitentemperatuur.
Bij een geothermische warmtepomp gaat het om passieve koeling. De bodemtemperatuur (die 10 à 12° C bedraagt) wordt gebruikt om de woning af te koelen, wat het verbruik dus beperkt tot het verbruik van de circulatiepomp. Passieve koeling heeft bovendien het grote voordeel van geen enkele impact te hebben op het E-peil van de woning.
Bij een lucht-water-warmtepomp gaat het om actieve koeling, aangezien de buitentemperatuur in de zomer te hoog is om te kunnen koelen. In dat geval draait de warmtepomp haar werking om en functioneert ze als airco. De compressor blijft in werking en dus zal het verbruik hoger liggen dan bij passieve koeling.
3/ Krijg ik voor een warmtepomp subsidies van de overheid? keyboard_arrow_down
Ja, maar er is een verschil tussen renovatie en nieuwbouw.
Bij renovatie heb je recht op een directe premie van de overheid, via de netbeheerder. Bij een lucht-water-warmtepomp bedraagt die premie 1500 euro, bij een geothermische 4000 euro (voor de meest recente informatie, kijk op www.energiesparen.be). Als er in de straat geen gasleidingen lopen of als de woning vroeger zuiver elektrisch verwarmd werd, dan wordt de premie zelfs verdubbeld.
Bij nieuwbouw ontvang je je premie onrechtstreeks. Met een warmtepomp behaal je een beduidend lager E-peil dan met een traditioneel verwarmingssysteem. Is het E-peil laag genoeg, dan word je gedurende 5 jaar vrijgesteld van onroerende voorheffing. Ook zonnepanelen zorgen voor een lager E-peil. En met de combinatie van deze technieken is zelfs een E-peil van 0 haalbaar!
4/ Kan ik zomaar mijn verwarming op stookolie of aardgas vervangen door een warmtepomp? keyboard_arrow_down
Neen, een warmtepomp is helaas niet overal de beste oplossing.
Het rendement van een warmtepomp hangt voornamelijk af van de brontemperatuur en de afgiftetemperatuur. Hoe lager de afgiftetemperatuur hoe hoger het rendement. Dat wil zeggen dat in combinatie met een warmtepomp vloerverwarming het meest voordelige afgiftesysteem is. Heeft je woning geen vloerverwarming en is het ook niet mogelijk om vloerverwarming te plaatsen, dan zijn andere technieken misschien meer aangewezen.
Elke situatie wordt apart geanalyseerd, berekend en beoordeeld. Om zeker te zijn, maak je dus best een afspraak met Eco-technix.