FAQ zonnepanelen
De groenestroomcertificaten zijn afgeschaft, zijn zonnepanelen de investering nog wel waard? keyboard_arrow_down
Ja, absoluut. Elektriciteit is duur en dat zal niet (snel) veranderen. Zelf elektriciteit opwekken is dus sowieso rendabel. Je installatie is doorgaans terugverdiend na 6 à 7 jaar. In geval van nieuwbouw zorgen zonnepanelen bovendien voor een lager E-peil, wat dan weer kan zorgen voor een vrijstelling van onroerende voorheffing gedurende vijf jaar.
Moet ik mijn zonnepanelen regelmatig reinigen? keyboard_arrow_down
Zonnepanelen worden op een plat dak onder een hoek van 12,5 graden geplaatst en op een hellend dak onder een hoek die gelijk is aan de helling van het dak. Als zonnepanelen onder een hoek staan die groter is dan 10 graden, is de installatie in principe zelfreinigend. Dat wil zeggen dat bij een fikse regenbui de panelen weer terug proper zijn.
Als ik te veel energie opwek, kan ik die dan opslaan voor later gebruik? keyboard_arrow_down
Meer opwekken dan nodig is niet interessant omdat je niet vergoed wordt voor de stroom die je op het net zet. Een batterij kan eventueel het teveel aan stroom dat je gedurende de dag opwekt, opslaan en daar kan je ’s avonds en ’s nachts dan gebruik van maken. Op deze manier stuur je minder terug naar het net, wat zeker met een digitale (niet-terugdraaiende) teller een voordeel zal zijn.
Hebben zonnepanelen invloed op het E-peil van mijn woning? keyboard_arrow_down
Ja, zonnepanelen doen je E-peil dalen! Hoeveel precies, zal je EPB-verslaggever berekenen.