Warmtepomp Aarschot
Warmtepompen onttrekken aan de omgeving de warmte die beschikbaar is en zetten die om in bruikbare warmte voor jouw woning. Dit verbruikt veel minder energie dan een traditioneel verwarmingssysteem op stookolie, aardgas of elektriciteit.
Natuurlijke bronnen
Er zijn in de omgeving verschillende natuurlijke bronnen die warmte kunnen aanleveren : de buitenlucht, de bodem en het grond- en oppervlaktewater.
Elke bron haalt op zijn eigen manier de warmte uit de omgeving en heeft daarvoor zijn specifieke warmtepomp, gecombineerd met een afgiftesysteem : een warmtepomp lucht water, een warmtepomp water water (geothermie of aquathermie) of een warmtepomp lucht lucht. Het principe is echter telkens hetzelfde : gratis omgevingswarmte wordt omgevormd tot bruikbare warmte voor jouw woning in Aarschot. En door het proces om te keren verkrijgt u op warme zomerdagen bovendien een afkoelingsmechanisme dat de temperatuur in jouw woning aangenaam houdt.
Hoe werkt een warmtepomp?
Het omvormen van omgevingswarmte naar bruikbare warmte gebeurt op basis van een koelcircuit. De werking ervan kan het best vergeleken worden met die van een koelkast of een diepvriezer. Warmte wordt onttrokken aan voedingsmiddelen en wordt afgegeven via een rooster aan de achterzijde van het toestel. Bij een warmtepomp werkt het net zo : de voedingsmiddelen zijn de bron en het rooster is het verwarmingscircuit van de woning.
Welk rendement haalt een warmtepomp?
Het rendement van een warmtepompconcept is in grote mate afhankelijk van de brontemperatuur (omgevingsenergie) en de afgiftetemperatuur (verwarmingscircuit). Ideaal hebben we een zo hoog mogelijke brontemperatuur en een zo laag mogelijke afgiftetemperatuur, omdat er dan minder opgedreven -en dus minder verbruikt- moet worden. Dit rendement bepaalt uiteraard of de verhouding warmtepomp prijs van jouw woning in Aarschot goed zit.
Rendement warmtepomp bepaald door 1/ afgiftetemperatuur
De afgiftetemperatuur kunnen we zo laag mogelijk houden door, enerzijds, de woning goed te isoleren en, anderzijds, te werken met lagetemperatuurverwarming. Dat is een manier van verwarmen waarbij de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 40 graden Celsius, zoals vloerverwarming en wandverwarming. De constante en gelijkmatige manier van verwarmen op lage temperatuur voelt comfortabel en is een stuk energiezuiniger dan normale centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur 80 graden Celsius of hoger kan zijn. Voor vloerverwarming werkt ECO-TECHNIX meestal samen met TOPTECHNICS.
Rendement warmtepomp bepaald door 2/ brontemperatuur
De omgevingstemperatuur hebben we uiteraard niet zelf in de hand, maar de keuze van het bronsysteem speelt er wel een belangrijke rol in.
Een warmtepomp lucht water onttrekt warmte aan de buitenlucht. In tegenstelling tot geothermische warmtepompen hoort bij een warmtepomp lucht water een buitenunit in de tuin of op het dak. Aangezien de warmtebron (buitenlucht) zeer variabel is en de meeste draaiuren zich situeren tijdens de koudste periodes, ligt het rendement van deze warmtepompen veel lager dan bij een warmtepomp geothermie. Ook de levensduur is heel wat korter.
Geothermische warmtepompen gebruiken de grond als warmtebron, hetzij via een horizontaal captatienetwerk, hetzij via een verticaal captatienetwerk.
Bij een horizontaal captatienetwerk wordt op een diepte van 70 cm tot 150 cm een buizennetwerk ingegraven, waardoor een mengsel van water en glycol zal vloeien dat de warmte van de bodem zal transporteren naar de warmtepomp. Een grasveld is hiervoor het meest geschikt. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen en om beschadiging van het netwerk te voorkomen wordt bebouwing en beplanting boven het captatienet afgeraden. Rechtstreekse zoninval en regen verhogen de warmteafgifte van de bodem. De grootte van het netwerk en het rendement zijn o.a. afhankelijk van de samenstelling van de grond in Aarschot.
Bij een verticaal captatienetwerk is het principe hetzelfde, maar de lussen met vloeistof lopen verticaal i.p.v. horizontaal. Er worden putten geboord tot 100 meter diep en soms zelfs dieper, afhankelijk van de samenstelling van de grond en de warmtebehoefte. ECO-TECHNIX werkt voor deze geothermische boringen meestal samen met NRGeo.
Aquathermie, tenslotte, is een innovatieve en duurzame techniek die gebruik maakt van warmte en koude uit water om gebouwen te verwarmen en te koelen. Het is het proces waarbij thermische energie uit water wordt gewonnen door middel van warmtewisselaars. De gewonnen warmte kan direct worden gebruikt om met behulp van een warmtepomp te worden opgewaardeerd tot de gewenste temperatuur voor verwarming.
Deze techniek kan worden toegepast met verschillende soorten oppervlaktewater (vijvers, slotgrachten, meren, rivieren, kanalen, ...).
ECO-TECHNIX heeft ondertussen al 3 grote projecten aquathermie afgerond, waaronder een warmtepomp met warmtewisselaars in de slotgracht van Kasteel de Merode in Westerlo). Dit jaar nog komen er een aantal bij, waaronder een warmtepomp met warmtewisselaars in de slotgracht van het Kasteel van Laarne en een warmtepomp met warmtewisselaars in de vijver van het Provinciaal domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden.
Voor aquathermie-projecten werkt ECO-TECHNIX samen met ingenieursbureau EXTRAQT.
Meer uitleg in verband met deze projecten is terug te vinden op onze pagina aquathermie.
Totaalconcept
ECO-TECHNIX staat in voor jouw totaalconcept in Aarschot. Wij analyseren de omgeving en de ondergrond, berekenen de warmtebehoefte en het noodzakelijke vermogen van de warmtepomp, plaatsen het bronsysteem (buitenunit, horizontaal of verticaal captatienet, aquathermie) en het warmte-afgiftesysteem en stemmen alles perfect op elkaar af voor een optimaal rendement!
Heb je vragen over de warmtepompconcepten? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op !